Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین _ فاطمه عسگری نیا: افزایش لجام گسیخته جمعیت شهر تهران و تأثیرپذیری منفی جمعیت از خسارت‌های زمان بحران آنقدر زیاد است که وقتی صحبت از بحرانی مانند زلزله می‌شود می‌توان استرس و ترس و نگرانی را در چهره تک تک شهروندان ساکن در این شهر دید. این ترس و دلهره زمانی بیشتر می‌شود که مستندات علمی وزارت کشور نشان می‌دهد تهران تنها 20‌درصد در برابر بحران‌ها آمادگی دارد که کارشناسان معتقدنداین رقم با توجه به شرایط موجود خیلی خوشبینانه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  به گفته دکتر «علی نصیری» سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران کلانشهر تهران در سال‌ها و دهه‌های گذشته مانند کلانشهرهای دیگر جهان با پدیده‌هایی مثل زلزله، سیل، برف و یخبندان شدید مواجه بوده است.»

شهردار جانشین رئیس ستاد بحران شد

شاید یکی از رویدادهای خوبی که بعد از مدت‌ها در ستاد بحران شهر تهران افتاد تعیین جانشینی رئیس ستاد بحران بود. در آخرین جلسه‌ای که ستاد بحران شهرتهران با ریاست وزیر بهداشت تشکیل داد، شهردار تهران به‌عنوان جانشین ریاست ستاد بحران معرفی شد. رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران می‌گوید: «تجارب 10 ساله شهرداری تهران در این حوزه بسیار ارزشمند است. ضمن اینکه از این پس می‌توان از ظرفیت کارگروه‌های تخصصی بهره‌گیری بیشتری شود و در زمینه هماهنگی بین دستگاه‌های تخصصی عضو ستاد بیش از پیش‌قدم بردارد.»

شهر تهران در میان گسل‌های فعال با ظرفیت لرزه‌خیزی بالا محصور شده است و زلزله مهم‌ترین مخاطره محتمل برای این کلانشهر به شمار می‌آید. شهری که وجود سامانه هشدار سریع زلزله از مهم‌ترین‌ساز و کارهای کاهش تلفات جانی و مالی و یکی از اقدامات ضروری در حوزه شریان‌های حیاتی و اطلاع‌رسانی عمومی در شرایط اضطراری است. سامانه‌ای که با تجزیه و تحلیل نخستین سیگنال‌های دریافتی از زلزله در صورت تشخیص مخرب بودن آن، امکان صدور پیام هشدار به مناطق در معرض امواج را طی مدت چند تا چند ده ثانیه بسته به شرایط داراست.

سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران از استقرار این امکانات از سال 1392 در تهران با همکاری و مشارکت آژانس همکاری‌های بین‌المللی (جایکا) و راه‌اندازی سامانه‌ای مشتمل بر 4 ایستگاه شتابنگاری روی بخش شرقی گسل مشاء به‌صورت آزمایشی می‌گوید مطالعات «طراحی و تدوین شبکه پایشی هشدار سریع زلزله برای شهر تهران» حکایت از آن داشت که با توجه به گسل‌های اطراف تهران امکان فراهم کردن هشدار برای بسیاری از زمین لرزه‌های مخرب حداقل برای چند ثانیه وجود دارد. براساس نتایج این تحقیق ایجاد 50 ایستگاه، انتخاب مناسبی برای تعداد ایستگاه‌های شبکه مورد مطالعه است و افزایش ایستگاه بیش از آن سودمندی چندانی ندارد.
این‌طور که نصیری می‌گوید اواسط سال 1398 سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران 22دستگاه شتابنگار مدرن خرید و عملیات ساخت، تکمیل و راه‌اندازی تجهیزات پایشی این سامانه مشتمل بر 26 ایستگاه مهر سال 1399 روی گسل‌های اصلی اطراف شهر به پایان رسید.

 گسل‌های تهران فعال است

سال‌هاست که کارشناسان حوزه لرزه‌نگاری و زمین‌شناسی خبر از فعال شدن عمده گسل‌های تهران می‌دهند. به همین دلیل این روزها اغلب مردم با کوچک‌ترین زلزله‌ای در پایتخت هراسان می‌شوند. نصیری هم فعال شدن اغلب گسل‌های شهر تهران را رد نمی‌کند: «خطر بحران زلزله بزرگ‌ترین خطر پیش رو تهران است ولی به این معنا نیست که تنها بحران تهران زلزله خواهد بود. شاید یکی از بحران‌های خاموش پیش رو شهر تهران فرونشست‌ها باشد که در پی پایین رفتن عمق آب زیرزمینی در حال وقوع است.» با قبول این شرایط بود که از سال‌های گذشته اقداماتی برای مقاوم‌سازی تهران در برابر این بحران‌ها انجام شد: «یکی از کارهای خوب که در این مسیر انجام شد اصلاح آیین‌نامه ساخت‌وسازها بود. این آیین‌نامه درواقع بعد از زلزله منجیل ابلاغ شد و خوشبختانه پس از ابلاغ ویرایش سوم آن از سال 1384به بعد شاهد افزایش کیفیت ساخت‌وسازهای شهری شدیم.

این آیین‌نامه نیز سال 1397 ابلاغ و تغییرات متعددی در آن اعمال شد. ما در تهران با چالش‌هایی در بخش ساخت‌وسازها روبه‌رو هستیم. یکی نماهای غیراستاندارد است. دیگری ساختمان‌های فرسوده با قدمت 50 تا 100 سال. به ویژه فرسودگی بیمارستان‌ها اینها مراکزی هستند؛ که در زمان بحران آسیب پذیرند و این مسئله‌ای بسیار مهم و جدی در تاب‌آوری شهری است.»

  ریسک بزرگ تهرانی‌ها!

علاوه بر این با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دستورالعمل بهسازی لرزه‌ای نسبی ساختمان‌های متداول شهر تهران تهیه و تدوین شد: «براساس این دستورالعمل افراد می‌توانند نسبت به بهسازی ساختمان خود با دریافت مجوز از شهرداری‌ها اقدام کنند و حتی مشوق‌هایی برای این کار در نظر گرفته شد.» زندگی روی گسل‌ها ریسک بزرگی است که شهروندان تهرانی به آن تن داده‌اند. به اعتقاد سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ساخت‌وساز روی گسل‌ها، بی‌توجهی به ساخت‌وسازهای استاندارد و استفاده نکردن از مصالح ساختمانی باکیفیت، بی‌توجهی به نواقص نمای ساختمان‌ها، فرسودگی و آسیب‌پذیری ساختمان دستگاه‌های اجرایی خدمات‌رسان از آب و برق و گاز و مخابرات تا بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی همه و همه باعث شده تا شنیدن نام زلزله هم برای تهرانی‌ها ترس‌آور باشد.

آموزش شهروندان و بهره‌گیری از توان محلی برای مقابله با بحران زلزله اصل مهم و اساسی بوده که سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران طی سال‌های اخیر به آن توجه کرده است. به گفته سرپرست این سازمان در مجموع 112 پایگاه پشتیبانی مدیریت بحران در تهران وجود دارد: «103 پایگاه در حال بهره‌برداری و استفاده و بقیه در حال ساخت است» نصیری معتقد است که در بخش تاب‌آوری گذشته از وضعیت ساختار شهری یکی از عوامل مهم رفتار مردم در زمان بحران است که نیازمند ارائه آموزش‌های لازم است: «تشکیل گروه داوطلبان واکنش اضطراری دوام محله‌ها نمونه این مهم است. تاکنون 18 هزار نفر در این بخش آموزش دیده اند و امسال شورای مرکزی این گروه‌ها را با نمایندگی یک نفر از هر منطقه تشکیل داده‌ایم و در شورای مشورتی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از نظرات آنها بهره‌مند خواهیم شد. تهیه و تولید برنامه‌های آموزشی تلویزیونی و رادیویی از دیگر کارها در زمینه افزایش آگاهی مردم برای رویارویی با شرایط بحران است. یکی از مهم‌ترین حوزه‌های‌کاری ما در بخش مدارس است. طرح مدرسه آماده هم در همین زمینه اجرا شد.»

18 هزار نفر در گروه های دوام آموزش دیده اند و امسال شورای مرکزی این گروه‌ها را با نمایندگی یک نفر از هر منطقه تشکیل داده‌ایم

تعداد ساختمان‌های پرخطر شهر تهران به تفکیک هر منطقه

منطقه یک

358 ساختمان

منطقه 2

54 ساختمان

منطقه 3

31 ساختمان

منطقه 4

52 ساختمان

منطقه 5

31 ساختمان

منطقه 6

72 ساختمان

منطقه 7

138 ساختمان

منطقه 8

58 ساختمان

منطقه 9

73 ساختمان

منطقه 10

27 ساختمان

منطقه 11

96 ساختمان

منطقه 12

1247 ساختمان

منطقه 13

31 ساختمان

منطقه 14

174 ساختمان

منطقه 15

1277 ساختمان

منطقه 16

154 ساختمان

منطقه 17

62 ساختمان

منطقه 18

172 ساختمان

منطقه 19

50 ساختمان

منطقه 20

267 ساختمان

منطقه 21

76 ساختمان

منطقه 22

14 ساختمان

کد خبر 645523 برچسب‌ها زلزله همشهری محله مدیریت بحران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: زلزله همشهری محله مدیریت بحران سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر بحران شهر تهران شهرداری تهران ساختمان منطقه ساختمان ها ستاد بحران روی گسل ها گروه ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۹۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیامکی که تهرانی‌ها را نگران کرد؛ چرا آب ذخیره کنیم؟

ارسال پیامک «ذخیره‌سازی آب» به مشترکان شرکت آب‌وفاضلاب استان تهران ارتباطی به قطعی و نوبت‌بندی آب در تهران ندارد.

به گزارش ایسنا، آن‌طور که وزارت نیرو اعلام کرده، واقعیت این است که این پیامک ارتباطی به قطعی و نوبت‌بندی آب در تهران ندارد. از آنجا که سال گذشته بروشور اطلاعیه فوق بین شهروندان توزیع شده بود، مجدداً با آغاز سال جدید، به وسیله پیامک به شهروندان اطلاع‌رسانی شده است.

ماجرا از این قرار است که همه ساختمان‌ها براساس ابلاغیه مبحث ۱۶ قانون مقررات ملی ساختمان باید نسبت به تجهیز پمپ و مخزن اقدام کنند.

ذکر این نکته ضروری است که برخی ساختمان‌ها به جهت افت فشار آب فقط از پمپ استفاده می‌کنند که این اقدام نه تنها باعث پایمال شدن حقوق دیگر همسایه‌ها می‌شود و بیشترین ظرفیت آب شبکه کوچه و محله را به سمت ساختمان خود هدایت می‌کنند، بلکه تخلف محسوب می‌شود. زیرا نصب و قرار دادن پمپ بعد از کنتور آب غیرقانونی است؛ بنابراین شهروندان ابتدا با نصب مخزن بعد از کنتور و سپس نصب پمپ، اقدام قانونی، فنی و تأسیساتی انجام داده و باعث پایداری فشار آب می‌شوند.

لازم به ذکر است با شروع تابستان و استفاده از کولر‌های آبی در روز‌های گرم، به جهت اینکه ساختمان‌ها دچار افت فشار آب نشوند، پیامک «ذخیره‌سازی آب» ارسال شده است، بحث کمبود و قطعی آب مطرح نیست و در صورت لزوم هرگونه برنامه درخصوص نوبت‌بندی و قطعی آب حتماً از سوی شرکت آبفای تهران اطلاع‌رسانی عمومی خواهد شد.

دیگر خبرها

  • زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟
  • کلنگ بی‌قرار شهرداری؛ بیخ گوش سنگلج
  • اجرای طرح همیاران آرامش در گرگان و گنبد
  • سپاهان به ستاره‌هایش استراحت می‌دهد!
  • تهران قدیم| ساختمان راه آهن تهران ۷۸ سال قبل/ عکس
  • زلزله در مرزن‌آباد ؛ جدیدترین گزارش‌ها از زلزله ۳.۷ ریشتری در نزدیکی چالوس
  • ماجری پیامک ذخیره‌سازی آب چه بود؟
  • پیامکی که تهرانی‌ها را نگران کرد؛ چرا آب ذخیره کنیم؟
  • (ویدئو) زلزله‌ای به بزرگی ۶.۱ ریشتر تایوان را لرزاند
  • زلزله کوهبنان کرمان را لرزاند